Gastro
Príspevky
Veľká Noc na tanieri: Tradičné jedlá Slovenska a okolitých krajín
3. 4. 2025

Každá krajina, každý región, má svoje vlastné špeciality, ktoré sa dedia z generácie na generáciu a sú neodmysliteľnou súčasťou osláv príchodu jari a vzkriesenia.
Kimči: Kórejský poklad, ktorý by nemal chýbať ani na slovenskom stole
23. 3. 2025

Kimči. Už len vyslovenie tohto slova evokuje pestrú paletu chutí a vôní, ktoré v sebe spájajú tradíciu, zdravie a neodolateľnú pikantnosť. Hoci sa nám Slovákom môže zdať vzdialené, v skutočnosti má s našou kuchyňou viac spoločného, ako by sa na prvý pohľad zdalo.
Cesnak: Kráľ slovenskej kuchyne, ktorého si musíme vážiť (a správne skladovať!)
19. 3. 2025

Žijeme v dobe, kedy sa kladiel dôraz na minimalizovanie odpadu a maximalizovanie využitia všetkých surovín. Preto je nanajvýš dôležité vedieť, ako správne predĺžiť životnosť cesnaku a vyhnúť sa jeho zbytočnému vyhadzovaniu. Nestačí ho len hodiť do chladničky a zabudnúť naň. Cesnak si zaslúži našu pozornosť a správny prístup.
Murg Shorba – Indická kuracia polievka (5 porcií)
15. 3. 2025

Recept na indickú polievku "Murg Shorba" s použitím ingrediencií s ohľadom na slovenské chute. Tento recept je mierne upravený, aby bol prístupnejší pre domáce varenie a zároveň zachoval autentické indické tóny.
Krémová Citrónová Polievka s Kuracím Mäsom a Nádychom Orientu
15. 2. 2025

Pripravíme si spolu chutnú a hrejivú polievku s nádychom Stredomoria, ktorá je ideálna pre chladnejšie dni. Nebojte sa, je to naozaj jednoduché!
Thajská Polievka s Pomarančom a Kokosovým Mliekom (pre 5 osôb)
15. 1. 2025

Pripravíme si chutnú Thajskú Polievku s Pomarančom a Kokosovým Mliekom, ktorá je inšpirovaná lokálnymi ingredienciami a prispôsobená pre začiatočníkov.
Japonské bravčové s jablkami v medovej omáčke (pre 5 osôb)
15. 12. 2024

Pripravíme si jednoduché a chutné Japonské bravčové s jablkami v medovej omáčke, ideálne pre začiatočníkov. Tento recept kombinuje sladké a slané chute, ktoré sú typické pre japonskú kuchyňu.
Boeuf à la Bière s Zemiakmi (Hovädzie na pive so zemiakmi)
15. 11. 2024

Pripravte si jednoduché a chutné francúzske jedlo, ktoré zvládne naozaj každý! Pivo dodá mäsu skvelú hĺbku chuti a rasca s cesnakom krásne prevoňajú celú kuchyňu.
Aj hríby a kuriatka obsahujú jeden z najprudších hubových jedov, upozorňujú odborníci.
30. 10. 2024

Nie všetky huby, obsahujúce jedovaté látky, sú pre človeka jedovaté. Je to tým, že tieto látky sú v určitom druhu obsiahnuté len v nepatrných koncentráciách. Už ku koncu minulého storočia bol aj v osvedčených jedlých hubách nájdený jeden z najprudších hubových jedov, alfa amanitín.
Ktoré jadierka môžeme konzumovať a ktorým sa radšej vyhnúť?
18. 9. 2024

Kým niektoré jadierka majú pozitívny vplyv na náš organizmus, iné môžu byť rizikové, ba dokonca jedovaté....