Boeuf à la Bière s Zemiakmi (Hovädzie na pive so zemiakmi)
15. 11. 2024
- Kuchyňa: Francúzska
- Obtiažnosť: Začiatočník
- Počet Porcií: 5
Ingrediencie:
- 800g hovädzieho mäsa (ideálne z pleca alebo krku), nakrájané na kocky cca 3-4 cm
- 50g masla
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované alebo nasekané nadrobno
- 1 lyžička rasce, drvenej
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 500 ml tmavého piva (alebo polotmavého)
- 1 kg zemiakov, ošúpaných a nakrájaných na väčšie kocky (cca 3-4 cm)
Postup:
- Príprava mäsa: Hovädzie kocky osušte papierovou utierkou a osoľte ich a okoreňte. Touto prípravou zabezpečíte lepšie opekanie a chuť mäsa.
- Opekanie mäsa: Vo veľkom hrnci alebo hlbokej panvici rozohrejte polovicu masla na stredne silnom ohni. Opečte hovädzie mäso po častiach, aby sa neprekrojilo (ak dáte príliš veľa mäsa naraz, zníži to teplotu panvice a mäso sa dusí namiesto toho, aby sa opekalo). Opečené mäso vyberte a odložte bokom.
- Základ pre omáčku: Do hrnca pridajte zvyšné maslo. Pridajte nakrájanú cibuľu a opekajte ju do sklovita, cca 5 minút. Pridajte prelisovaný cesnak a rascu a opekajte ešte 1 minútu, kým sa rozvonia.
- Dusenie mäsa: Vráťte opečené mäso do hrnca k cibuli a cesnaku. Zalejte pivom. Dôkladne zoškrabte dno hrnca, aby ste uvoľnili všetky pripečené kúsky – tie dodajú omáčke skvelú chuť a farbu.
- Pridanie zemiakov a dusenie: Pridajte nakrájané zemiaky do hrnca. Znížte oheň na minimum, prikryte hrniec pokrievkou a duste, kým mäso a zemiaky nie sú mäkké, cca 1,5 - 2 hodiny. Počas dusenia občas skontrolujte, či sa tekutina neodparila príliš rýchlo. Ak áno, pridajte trochu piva alebo vody.
- Dochutenie: Po udušení mäsa a zemiakov omáčku ochutnajte a prípadne dosoľte a dokoreňte podľa potreby.
- Servírovanie: Podávajte horúce, posypané nasekanou petržlenovou vňaťou (ak máte).
Tip od šéfkuchára:
- Pre intenzívnejšiu chuť môžete pridať do hrnca aj 1-2 bobkové listy a/alebo vetvičku tymianu. Nezabudnite ich pred podávaním vybrať.
- Ak chcete omáčku zahustiť, môžete na konci dusenia vybrať niekoľko zemiakov, roztlačiť ich vidličkou a vrátiť späť do hrnca.
- Toto jedlo je vynikajúce s chrumkavým chlebom na namáčanie omáčky!
Bon appétit!