Thajská Polievka s Pomarančom a Kokosovým Mliekom (pre 5 osôb)
- Obtiažnosť: Začiatočník
- Typ kuchyne: Thajská (s prvkami inšpirácie lokálnymi surovinami)
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia: 30 minút
Ingrediencie:
- Mäso: 500g kuracích pŕs, nakrájaných na tenké plátky (alternatívne môžete použiť krevety alebo tofu pre vegetariánsku verziu)
- Hladká múka: 1 lyžica (na obalenie mäsa)
- Zázvor: 2 cm kúsok, ošúpaný a najemno nastrúhaný
- Škorica: 1/2 čajovej lyžičky mleté
- Pomaranč: 2 ks (šťava a nastrúhaná kôra z jedného pomaranča)
- Kokosové mlieko: 400 ml (1 plechovka)
- Kurací vývar: 1 liter (môžete použiť aj zeleninový vývar)
- Rybia omáčka: 2 lyžice (alebo sójová omáčka pre vegetariánsku verziu)
- Limeta: 1 ks (šťava)
- Čili paprička: 1/2 - 1 ks, nakrájaná na tenké kolieska (podľa chuti, pre pikantnosť)
- Citronová tráva: 1 stonka, rozdrvená (ak nemáte, dajte lyžičku citrónovej kôry)
- Koriander: čerstvý, nasekaný (na ozdobu)
- Hríby: 200g, nakrájané na plátky (napríklad šampiňóny, shiitake, alebo hlivy ustricové) - Lokálny prvok
- Smotana na varenie: 100 ml (voliteľné, pre bohatšiu chuť) - Lokálny prvok
- Maslo: 1 lyžica (alebo rastlinný olej)
- Vajce: 1 ks (rozšľahané, na zjemnenie textúry - voliteľné)
- Soľ: podľa chuti
- Čierne mleté korenie: podľa chuti
- Ryžové rezance: (tenké) 100g, uvarené podľa návodu na obale (na servírovanie)
Postup:
- Príprava mäsa: Kuracie plátky jemne obaľte v hladkej múke.
- Základ polievky: Vo veľkom hrnci rozohrejte maslo na strednom ohni. Pridajte zázvor a škoricu. Krátko opekajte, kým sa vône neuvoľnia (asi 30 sekúnd).
- Pridanie mäsa: Pridajte obalené kuracie mäso a opekajte ho, kým nie je zo všetkých strán zatiahnuté.
- Vývar a kokosové mlieko: Zalejte kuracím vývarom a kokosovým mliekom. Pridajte rybiu omáčku (alebo sójovú omáčku), rozdrvenú citronovú trávu, čili papričky, pomarančovú šťavu a kôru. Priveďte k varu, potom znížte oheň a varte 15 minút.
- Pridanie húb: Pridajte nakrájané hríby a varte ďalších 5 minút, kým nezmäknú.
- Zjemnenie polievky (voliteľné): Ak chcete bohatšiu chuť, vmiešajte smotanu na varenie. Ak chcete polievku zjemniť, pomaly vlejte rozšľahané vajce do polievky, pričom neustále miešajte.
- Dochutenie: Dochuťte limetkovou šťavou, soľou a čiernym korením.
- Servírovanie: Na dno misky dajte uvarené ryžové rezance, zalejte polievkou a ozdobte čerstvým koriandrom.
Tipy a triky:
- Pikantnosť: Množstvo čili papričiek si prispôsobte podľa vlastnej chuti. Ak nemáte radi veľmi pikantné, môžete ich vynechať.
- Hríby: Použite akékoľvek huby, ktoré máte radi alebo ktoré sú dostupné.
- Vegetariánska verzia: Namiesto kuracieho mäsa použite tofu a rybiu omáčku nahraďte sójovou omáčkou.
- Konzistencia: Ak chcete hustejšiu polievku, môžete pridať trochu kukuričného škrobu rozmiešaného v studenej vode a nechať ju zovrieť.
- Kyslá smotana: Tento recept nevyžaduje kyslú smotanu priamo, ale ak chcete, môžete si dať lyžičku na tanier pre ešte krémovejšiu chuť.
- Variácie: Môžete pridať aj zeleninu, ako napríklad mrkvu, brokolicu, alebo baby kukuricu.
Dobrú chuť!