Murg Shorba – Indická kuracia polievka (5 porcií)
- Úroveň obtiažnosti: Stredne pokročilí
Ingrediencie:
- 500g kuracích pŕs, nakrájaných na kocky (cca 2cm)
- 2 lyžice ghí (prepustené maslo) alebo rastlinného oleja
- 1 veľká cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- 1-2 cm čerstvého zázvoru, nastrúhaného
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/4 čajovej lyžičky mletého chilli (voliteľné, pre pikantnejšiu verziu)
- 2 lyžice hladkej múky
- 1,5 litra kuracieho vývaru (môžete použiť bujón)
- 1 citrón (šťava)
- 150ml kyslej smotany (30%-ná)
- 1 vajce
- Soľ podľa chuti
- Čerstvý koriander alebo petržlen, nasekaný (na ozdobu)
- Voliteľné: 1/2 čajovej lyžičky kurkumy (pre farbu a chuť)
- Voliteľné: štipka garam masala (pre autentickú indickú chuť)
Postup:
- Príprava kuracieho mäsa: Kuracie kocky môžete ľahko osoliť a okoreniť.
- Základ polievky: V hrnci s hrubým dnom rozohrejte ghí (alebo olej) na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte ju do sklovita (cca 5 minút). Pridajte prelisovaný cesnak a nastrúhaný zázvor a krátko orestujte (cca 1 minútu), kým sa rozvonia. Dávajte pozor, aby cesnak nezhorel.
- Koreniny: Pridajte mletú škoricu, mleté čierne korenie (a chilli, ak používate) do hrnca k cibuli a cesnaku. Orestujte cca 30 sekúnd, aby sa koreniny rozvoňali a uvoľnili svoju chuť. Ak používate kurkumu, pridajte ju teraz tiež.
- Zahustenie: Pridajte hladkú múku do hrnca a dobre premiešajte, aby sa múka obalila v tuku a korení. Varte za stáleho miešania cca 1-2 minúty, kým sa múka mierne opečie. Týmto procesom sa polievka zahustí.
- Vývar: Postupne, za stáleho miešania, prilievajte kurací vývar do hrnca s múkou a korením. Dobre premiešajte, aby sa nevytvorili hrudky.
- Varenie kuracieho mäsa: Pridajte kuracie kocky do polievky. Znížte oheň na mierny, prikryte pokrievkou a varte, kým kuracie mäso nie je úplne uvarené a jemné (cca 15-20 minút).
- Dochutenie: Pridajte citrónovú šťavu a soľ podľa chuti. Ak používate garam masala, pridajte štipku teraz.
- Zjemnenie: V malej miske rozšľahajte vajce s kyslou smotanou. Pomaly, za stáleho miešania, prilievajte túto zmes do polievky. Nevarte polievku potom už prudko, inak sa vajce zrazí. Varíme na miernom ohni ešte cca 2-3 minúty, aby sa polievka prehriala a zhustla.
- Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú nasekaným koriandrom alebo petržlenom. Môžete pridať aj lyžicu kyslej smotany na ozdobu a pre extra krémovosť.
Tipy a triky:
- Pre autentickejšiu chuť môžete pridať do polievky lyžičku indickej pasty zázvor-cesnak (ginger-garlic paste).
- Ak nemáte ghí, môžete použiť olivový olej alebo maslo.
- Namiesto kuracích pŕs môžete použiť kuracie stehná bez kostí a kože, ktoré sú šťavnatejšie.
- Ak chcete polievku zeleninovú, môžete pridať nakrájanú mrkvu, zeler alebo zemiaky.
- Ak nemáte čerstvý koriander, môžete použiť sušený, ale čerstvý koriander dodáva polievke lepšiu chuť.
Dobrú chuť!