Krémová Citrónová Polievka s Kuracím Mäsom a Nádychom Orientu
- Kuchyňa: Stredomorská s orientálnym vplyvom
- Obtiažnosť: Začiatočník
- Počet porcií: 5
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia: 30 minút
Ingrediencie:
- 500g kuracích pŕs, nakrájaných na malé kúsky
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého zázvoru
- 1 vajce
- 200ml kyslej smotany (16% tuku)
- 2 lyžice masla
- Šťava z 1 citróna (alebo viac, podľa chuti)
- Soľ podľa chuti
- Čierne mleté korenie podľa chuti
- 1 liter kuracieho vývaru (môže byť aj z kocky)
- 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate (na ozdobu)
- 1/4 šálky malých cestovín (napr. orzo, tarhoňa) - Voliteľné, pre sýtejšiu polievku
- Štipka šafranu (rozdrveného) - Voliteľné, pre farbu a chuť
- 1 lyžica olivového oleja
Postup:
- Príprava mäsa: V hrnci rozohrejte olivový olej a maslo. Pridajte nakrájanú cibuľu a opekajte ju do sklovita. Pridajte prelisovaný cesnak a opekajte ešte minútu, kým sa rozvonia.
- Opečenie kuracieho mäsa: Pridajte kúsky kuracieho mäsa do hrnca a opekajte ich zo všetkých strán, kým nezhnednú. Ochuťte soľou a čiernym korením.
- Základ polievky: Posypte mäso hladkou múkou a miešajte, aby sa múka obalila na mäse a vytvorila jemnú zápražku. Varte ešte minútu, za stáleho miešania.
- Pridanie vývaru a korenín: Pomaly prilievajte kurací vývar za stáleho miešania, aby sa nevytvorili hrudky. Pridajte mletú škoricu, zázvor a (ak používate) šafran. Dobre premiešajte.
- Varenie polievky: Priveďte polievku do varu, potom znížte plameň a varte 15-20 minút, kým mäso nie je úplne mäkké. Ak používate cestoviny, pridajte ich do polievky a varte podľa návodu na obale - zvyčajne 8-10 minút.
- Zjemnenie polievky: V malej miske rozšľahajte vajce s kyslou smotanou. Opatrne vlejte túto zmes do polievky za stáleho miešania, aby sa vajce nezrazilo. Varte ešte 2-3 minúty, kým polievka nezhustne.
- Dochutenie: Odstavte polievku z ohňa a dochuťte ju citrónovou šťavou. Ochutnajte a prípadne pridajte viac citrónovej šťavy, soli alebo korenia podľa vašej chuti.
- Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tip:
- Ak chcete polievku extra krémovú, môžete ju na záver rozmixovať ponorným mixérom.
Dobrú chuť!